Ravetch Office

The research scientist asked for utmost simplicity and the use of natural materials in his office. The program included a small pantry with a hard-plumbed espresso machine, a conference table with integrated media/conferencing system, a desk, and comfortable seating. When it came to art, he only wanted his favorite Renaissance painter.

The laboratory building has a complex mechanical system and deep concrete girders that support large spans. Getting the ceiling as high as possible required rerouting ductwork and restricted the possible locations of lighting and air supply. All millwork was produced off site to minimize dust, then assembled in the space.

Using black granite and walnut, we kept the tone of the room to one of simplicity and allowed the highly sculptural desk and large wall mural to be the highlighted figural elements in the space. Keeping the same module for the wood floor and the marble with its staggered bond pattern gave underlying geometric integrity. Fort he north wall of the room, we created a mural of Caravaggio’s “Calling of Saint Matthew” represented to a larger scale so the figures are life size.

Walnut millwork, painted black cabinetry, powder coated steel, walnut floor, black marble, and LED lighting on a Lutron system were used. The custom conference table used black acrylic, and the custom coffee table is white lacquered MDF.