LOFT FOR A WRITER AND PAINTER

Home of a creative New York City couple, their loft apartment had accumulated a lifetime of memories. As an acclaimed writer and critic, the wife’s books overflowed into stacks on the floor. The husband, a painter, had a plethora of his work covering the walls in random groups. With their children now grown and moved out, it was time for the artistic duo to cleanse their loft from clutter and establish a more striking home and studio.

The work began with the demolition of most interior partitions and the loft area, which was not structurally stable. By moving the stairs to the living room, the circulation was simplified and the upstairs became more useful. A rigorous palette of black and white gives the small apace its character and enhances the feeling of spaciousness and light. A new window wall, high efficacy lighting, improved insulation and a fan (instead of air conditioning) all helped to cut energy costs substantially while improving comfort.

A reductive palette of black and white instills a minimalist aesthetic that increases the sense of visual order, while providing the small apartment with a clean, stylized character. The black and white palette also maximizes the visual impact of the two-story volume as it enhances the feeling of spaciousness and light. The use of up-lighting further draws attention to the vaulted ceiling plane in the double-height space.

The owners have embraced this new architecture with gusto and have continued the visual theme with their accessories. They say – “it’s a fun place to live”.

By moving the stairs to the living room,
the circulation was simplified and the upstairs became more useful.

“We show photos of the apartment to our friends (who haven’t yet visited) on my husband’s iPhone, with almost the same proud astonishment with which we show pictures of our grandchildren.”

– Client